Det ene lovlige tyveri efter det andet. Det rene van(d)vid og varmeudslip.

Alt var ikke bedre i gamle dage! Lad mig lige slå det fast med det samme.Men det betyder omvendt heller ikke, at der ikke var noget, der var bedre i gamle dage. En af de rigtig gode ting i gamle dage var det fælles ejerskab, vi havde til rigtig mange vigtige ting. Vi ejede små og store brugsforeninger, vi ejede vandværker, vi ejede slagterier, vi ejede banker, vi ejede elværker, vi ejede realkreditinstitutter og sikkert meget, meget mere.

Dette fælles ejerskab og de fælles interesser havde mange fordele, både sociale og økonomiske. Vi mødtes af og til til møder og generalforsamlinger, vi kunne etablere et fællesskab, der kunne tage meget brede hensyn. Drev vi vores små og store, fælles foretagender godt, ja så kom der penge tilbage. Der var ikke andre ejer-interesser end de, der forbrugte varen og var med i fællesskabet.

På et eller andet tidspunkt begyndte dette fantastiske fælles- og andelsskab at komme under pres. Om det var ønsket om at kunne effektivisere og dermed i teorien levere billigere, eller om det var smarte folk, der tog affære, alt i mens vi andre småsov, ved jeg ikke helt – men resultatet kender jeg desværre.

Andelsslagterier er væk – vel i realiteten erstattet er Danish Crown A/S, andelsmejerier ligeså, vel er Arla et andelsselskab, men med andelshaverne (12.500 spredt på syv lande), banker og realkreditten er stort set alle blevet omdannet til aktieselskaber, elselskaber er for længst ude af det private ejerskab, vandværkerne skulle omdannes til aktieselskaber, hvilket udløser en enorm ekstraregning i form af moms på vand, og senest så vil rigtig mange fjernvarmeselskaber skubbe enorme ekstraregninger over på deres kunder. Det sidste på en noget opskruet baggrund, teknisk lovligt, men i fjernevarmekundernes interesser det er det ikke.

Hvor er så alle pengene fra alt det, der var ejet af os selv?? Tja, udbetalt til dig eller mig er de ikke. Nogle er placeret i store fonde, fonde som laver et fint stykke arbejde, men kunne man ikke have spurgt os hver i sær, før man disponerede over vores penge?

I vores optik betaler vi i dag for meget for vores boligfinansiering i form af urimeligt høje bidragssatser, vi kommer til at betale alt for meget for vores varme og vand, og der er sikkert mange andre eksempler. Problemet er, at vi er tvungne kunder, og vi har ingen direkte indflydelse – her var det ret beset meget bedre i gamle dage!

Der er ikke noget galt med god og sund forretningsudvikling, og heller ikke noget imod at folk tjener penge – det synes jeg er en fin drivkraft i vores samfund – men jeg synes godt nok, at vi enten har sovet meget dybt, eller også er vi blevet løbet om hjørner med, for nu ikke at bruge ordene snydt og bedraget.

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *