Boligforliget – bid for bid – eller sten for sten

Her vil jeg skrive lidt om det nye boligforlig – dette indlæg berører punkt 1:

Et nyt boligbeskatnings system.

Forligspartierne mener, at det nye vurderingssystem skal anvendes første gang i 2018, og at det er afgørende, at vurderingerne er så “præcise og gennemskuelige som muligt”.

Nu skal der rettes op, og det nye system vil betyde væsentlig højere vurderinger for mange. Sidst der var vurderinger var i 2011.

I 2021 skal det nye boligbeskatningssystem være på plads, og så vil man låse skatten som en fast del af ejendommes værdi – stiger ejendommen stiger skatten.

Indtil det nye system er på plads, vil man indefryse stigningerne i grundskylden – vi kan med andre ord nemt komme til at betale mere, men forskellen får vi “lov” at skylde.

Når det ny vurderingssystem er på plads, hvis det altså sker, så vil der komme et “forsigtighedsprincip”, der betyder, at man “kun” beskattes af 80% af vurderingen. For det første har det offentlige jo ikke ligefrem held med større projekter, herunder IT projekter, og for det andet, så er der altså allerede stor mistro til systemet, inden det er udviklet. Hvorfor ellers en “usikkerhedsmargin” på 20%, hvorfor ikke 30, 50 eller 10 %?.

I dag betaler vi 1% i ejendomsværdiskat – altså sådan cirka, idet der er mange forudsætninger i henhold til købstidspunkter mv. Denne ene procent forventer man at reducere til 0,55 % i 2021. Jublen kender ingen grænser og overstiger næsten de samlede ejendomsskatter og afgifter på godt 40 mia. kroner. Men hov – hvad siger et konkret regnestykke? Har du et hus, som du i dag betaler 1 % af i ejendomsværdiskat med en ejendomsværdi på 1,8 mio. kroner, så betaler du 18.000 i ejendomsværdiskat. Hvad kommer du så til at betale i 2021? Umiddelbart kunne det jo lyde som om, du kun skal betale godt det halve. Sådan er det ikke.

Man forventer at dit hus er steget til 4,09 mio. kr. Så fratrækker vi “usikkerhedsmarginen” på 20 % og ender på 3,72 mio. kr. Dette beløb beskattes du så med 0,55% af, hvilket giver? kr. 18.000 – stur stur nummer.

Hele øvelsen går på at indføre et nyt system, der kan få vurderinger godt op, nok kommer du ikke til at betale mere, men der er åbnet et solidt håndtag for at øge den fremtidige boligbeskatning. Vurderes der forkert, og du ikke kan sælge til prisen – så er der rigtig surt. Ingen skattepenge tilbage.

Boligejerne mener:

Drop udvikling af et nyt IT system. Der vil stadigvæk være tale om upræcise, forkerte  og fiktive vurderinger. Spar pengene og gå over til at bruge de objektive værdier – handelspriserne.

Læg så skatten om, så den løbende beskatning maks. kan udgøre kr. 6.000 om året, og beskat en eventuel fortjeneste ved endeligt salg med 25 % af en fortjeneste på op til 2,5 mio. kroner og 40% af fortjeneste herover. Så ved boligejerne, hvad de kan regne med.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *